A világlátott egérke - Mesék gyerekeknek

A mesefilmsorozat Kányádi Sándor kedves meséjét kelti életre december 7-én 14:15-kor

2019. december 7. 14:15 - 15:00

Helyszín: Díszterem

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. 
Regisztrálni a műsoroldal alján, az űrlap kitöltésével lehet.

Kányádi Sándor kedves meséjét kelti életre a mesefilmsorozat, amelyet rendezőként és forgatókönyvíróként Szilágyi Varga Zoltán Nagy Lajossal közösen jegyez. A sorozat hét perces epizódokból áll, ezek közül hat kerül most vetítésre.

Egy árva mezei egérke megunta a hosszú őszi esőket, s meg a koplalást. Gondolt egyet, bemerészkedett a faluba. Tudta az egértörténelmet. Hallotta az öregebbektől, hogy a házi egereknek, azoknak mindenük megvan. Pince, kamra, padlás tele minden jóval. Egyedül csak a macskától kell óvakodniuk. Még örültek is a házi egerek, amikor a falu legszélső házának pincéjébe besurrant. De amikor kiderült, hogy nemcsak látogatóba jött, hanem a telet is ott szándékozik tölteni, akkor bizony már-már a rokonságot is kezdték kétségbe vonni...

Vetítési idő: 42 perc


A sorozat vetítésre kerülő részei:

Rokoni pártfogás
Ede, az árva mezei egér a nyomorúságból a falusi rokonokhoz menekül. Sajnos tudomást szerez róla a macska, és a nemzetség is félti a maga kis rágnivalóját. Tovább kell mennie a városba, ahol kevesebb az egér, a macskák meg csak szobadíszek.
KAFF 2005: A legjobb forgatókönyv díja | CICDAF 2005: A tv programok kategória díja


Vonaton ringatózva
„Egy árva mezei egérke…” – Potyautas szagot érzek! – Ó semmi, semmi, csak egy csótánybogár volt! – Csótáány?! Nem egér? – egérszagú csótány volt!”
KAFF 2007: A legjobb animációs munka különdíja | CICDAF 2008: A tv-kategória különdíja


Szabadulás a szolgaságból
A főszereplő kisegér egy újabb állomásán vagyunk. Most a vonaton történtek záróakkordjához érkeztünk. Ede viszontagságai alkalmat adnak a szolgasors megéneklésére. Zenei párbeszédet folytat a Kalauz egérrel, az Ellenőrrel és rátarti Családjával. Mindez sok színes pillanatot eredményez.
KAFF 2009: A legjobb animációs munkáért díj


Menekülés a jólétből
Mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve. Mint tudjuk, a talpnyaló értelmiségi – esetünkben a Patkány király udvari Költője – elnyeri méltó büntetését. Csak ebben a rajzfilmes epizódban, kizárólag a kisegér Ede rendezői utasításra történő megmentése végett.


Az egérszerető macskánál
Bár a sorozat a főszereplője is úgy emlékszik, hogy a macskák csak szobadíszek, kiderül, hogy a zeneszerető, kulturáltságával kérkedő, előkelően raccsoló szobacica – több megtévesztő gesztus után – ugyanúgy csapdát állít, mint fajtársai. Pusztán úri passzióból, mert nincs szüksége élelemre. A kisegér ezt is megússza ép bőrrel, mert életrevaló, és … szerepelnie kell a következő epizódban.
KAFF 2013: A Kecskeméti Televízió közönségdíja


Az óriások fogságában
Edének elege lett az „egérszerető macska” „túlzott vendégszeretetéből” és a fürdőszoba lefolyójának csövén egy ismeretlen világba érkezik, az óriások birodalmába. Még örül is a csőbirodalom lakóinak. Rokonoknak, testvéreknek tekinti őket, hiszen „egérkémnek” szólítják. Mikor Patkány király saját apródjának, sőt főkóstolójának is kinevezi, az egerek mennyországában érzi magát. Azonban a sokat tapasztalt, bölcs Patkány tolmács szavai gondolkodóba ejtik és nyugtalanná teszik hősünket.
KAFF 2011: A legjobb animációs munkáért díj

A világlátott egérke sorozat a Kecskemétfilm Kft. gyártásában készült.
A vetítés a Kecskemétfilm szíves hozzájárulásával valósul meg.

Gyártási évek: 2005-2012
Producer Mikulás Ferenc

Vissza az APROPÓ – SZILÁGYI ZOLTÁN MOZGÓ- ÉS ÁLLÓKÉPEI AZ URÁNIÁBAN eseményhez


Regisztrációs űrlap


Múltbeli eseményre nem lehet regisztrálni


Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató