ITÁLIAI UTAZÁS: Szicíliai testvérek

Arany Oroszlán-díjas film egy szicíliai testvérpárról december 28-án

2019. december 28. 18:30 - 20:35

Helyszín: Díszterem

Gianni Amelio napjaink egyik legnagyobb olasz filmrendezője, a kilencvenes években filmjei sorra nyerték a díjakat a fontos európai fesztiválokon. A gyerekrabló 1992-ben Cannes-ban kapta meg a zsűri nagydíját, a Lamerica 1994-ben Európai Filmdíjat nyert, a Szicíliai testvérekért pedig 1998-ban – hosszú évek után az első olasz alkotóként - átvehette a Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlánt. A Szicíliai testvérek sikerét az olasz film újjászületéseként ünnepelték.

A film hat különböző nap története 1958 és 1964 között, amelyekben két szicíliai fivér Giovanni és Pietro történetét követhetjük, miközben Olaszország iparosodó, városiasodó múltjáról is képet kapunk. A kétkezi, analfabéta munkás Giovanni 1958 januárjában indul el Szicíliából a családjával az öccse után északra, Torinóba. Pietrót oda küldték, tanárnak tanul, ő a család reménysége. Giovanni mindent megtesz öccse előmeneteléért. Nem a gazdagság vagy a könnyű pénzkereset reményében, hanem hogy öccse részesülhessen azokból a számára rejtett „ékszerekből”, amit a könyvek lapjai, a kultúra kincseskamrái rejtenek, s amelyek igazából a lelket teszik gazdaggá. Pietrónak azonban nem fűlik a foga a tanuláshoz, pénzt szeretne keresni. A két testvér nem érti meg egymást.

A Giovannit alakító Enrico Lo Verso korábban Amelio másik nemzetközi sikert arató filmjében, a Lamericában játszott főszerepet és vált világszerte ismertté. 

Az Itáliai utazás sorozatunk teljes programja.

Rendező: Gianni Amelio

szereplők: Francesco Giuffrida, Enrico Lo Verso

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató