Eszmélet után I-IV. - Elégia József Attiláról - ONLINE VETÍTÉS

Jelenczki István filmje a Költészet napja alkalmából

2021. április 10. - 2021. április 11.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

2021. április 10., szombat 18 óra
I. rész: „Ó, uram, ajándékozz meg csekélyke magammal engem.”  (62 perc)
II. rész: Lassan, tűnődve (64 perc)
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyár: 3000 Ft

2021. április 11., vasárnap 18 óra 
III. rész: Bukj föl az árból (63 perc)
IV. rész: „s én állok minden fülke-fénybe, én könyöklök és hallgatok” (69 perc)
JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyár: 3000 Ft

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy mind a szombati, mind a vasárnapi vetítésekre külön-külön kell jegyet váltani. 


„Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot”

Egy ismeretlen József Attilát mutat be Jelenczki István 2004-ben készült, négyrészes dokumentumfilmje, amely a Curriculum vitaet követve, de nem iskolásan dolgozza fel a költő életművét. A szakértőket megszólaltató riportok és a versek jó arányérzékkel váltakoznak, és a megteremtett valóságmezőben fokozott erővel hatnak a Latinovits Zoltán és a hozzá fölérő Simon Péter előadásában elhangzó költemények.

"A filmre készülve tíz évig tanulmányoztam a költői hagyatékot. Fokozatosan nyílt ki előttem az a viszonyrendszer, amelyben a Költő értelmezte önmagát, viszonyát a Kozmoszhoz, az Istenhez. A költői géniuszhoz kapcsolódó kliséket, sztereotípiákat át kell gondolni, újra kell értékelni. Filmem szándéka az, hogy ne csak az eddig ismeretlen József Attilához kerüljön közelebb a néző, hanem önmagához is. Ez a film a hagyományos dokumentumfilm eszközeit ötvözi a versekre megkomponált költői látomásokkal - műfaját tekintve filmvers." (Jelenczki István)

„József Attila élete és alkotói életműve vádirat a mindenkori hatalommal szemben. Vádirat a mindenkori társadalommal szemben, mert nem tudják felismerni, elfogadni és befogadni azt a szellemet, amely megfogalmazza bűneiket, embert-rontó – életrontó működésüket. Filmem szándéka az, hogy a maga teljességében, minden rárakódott politikai előítélet nélkül mutassa be József Attilát. Aki tiszta szívvel – „csak az olvassa versem, aki szeret” – a teljes életművet elolvassa, rádöbben arra, hogy milyen erővel szembesít bennünket a mai valósággal. Elviselhetetlenül konfrontál a társadalmi igazságtalansággal, a mindenkori hatalom által kiszolgáltatott, tönkretett élet-tragédiák millióival. Tudunk-e szembenézni? Tudunk-e belenézni a tükörbe?" (Jelenczki István)

Rendező: Jelenczki István
Zeneszerző: Hortobágyi László
Operatőr: Csukás Sándor, Jelenczki István
A verseket elmondja: Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Simon Péter

A film az Angelus Bt. és a Dunatáj Alapítvány koprodukciójában készült.

 A vetítések a meghirdetett időpontban kezdődnek és a valós vetítési időben futnak, azaz nem megállítható, nem visszajátszható. Az egyes részek között azonban lesz szünet.

Uránia online jegyvásárlás - leírás

Az előadásokra az online.jegy.hu oldalon tud jegyet vásárolni az Uránia Nemzeti Filmszínház boxában. Ha még nem regisztrált vásárló az online.jegy.hu-n, akkor a sikeres vásárláshoz előbb regisztrálnia kell a „Bejelentkezés” fülön, majd folytathatja a tranzakciót. Amenniyben segítségre szorul a jegyvásárlás vagy a vetítésbe való bekapcsolódás lépéseiben, itt talál leírást a vásárlás és a vetítés elérésének menetéről.

(A képre kattintva PDF fájl jelenik meg).

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy ajándékjegy vásárlására az online vetítéseknél nincs lelehetőség! Egy regisztrált vásárló csak 1 db jegyet tud felhasználni, ezért kérjük, 1 db virtuális jegyet vásároljon!  A jegyek nem átruházhatók és egyszerre egy eszközön felhasználhatók.

A film a vásárlás után online felületen nézhető meg.

***

Ha a közvetítésben technikai problémák merülnek fel, akkor kérjük ellenőrizze az alábbi feltételeket:

A közvetítést Google Chrome, Firefox és Safari böngészővel tudja megtekinteni, az Internet Explorer és az Edge nem támogatott.

- Ajánlott, hogy a közvetítést wifi kapcsolat helyett kábel csatlakozással tekintse meg, emellett kérjük állítson le a számítógépen minden egyéb alkalmazást, akadás esetén pedig próbálja meg frissíteni a böngészőjét.

- A közvetítés során a hang- és képminőséget érintő problémákat legtöbbször a gyenge szélessávú internetkapcsolat okozza. Mindenekelőtt kérjük frissítse vagy indítsa újra a böngészőt, illetve ellenőrizze az internetkapcsolat állapotát. Ha a probléma nem szűnik meg, húzza ki a hálózatból a routert néhány percre, majd csatlakoztassa újra.

- A vetítés maximum 1920x1080 felbontású képpel működik - a felbontás automatikusan igazodik az otthon használt sávszélességéhez. Ha lassabb az internet sebessége, akkor tapasztalhat akadozást, de 10 Mbps sávszélességű internet sebességgel kiváló minőségben fogja tudni nézni a közvetítést, és 5 Mbps sávszélességgel is jó minőségben nézhetőek az események. 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Exhibition 2022 banner férfiakkal

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató