Az új Bauhaus - Moholy - Nagy László élete és öröksége

Látványos dokumentumfilm Moholy-Nagy Lászlóról

2021. július 20. 18:00 - 20:00

Helyszín: Díszterem

Látványos amerikai dokumentumfilm a 126 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről, arról az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket és a művészi sokszínűséget integráló szemléletről, amely máig inspirálja az alkotókat.

Moholy-Nagy László az 1920-as években érkezett a weimari Bauhaus iskolába, ahol olyan művésznagyságok mellett dolgozott, mint Paul Klee, Josef Albers, Anni Albers, Gunta Stolzl, Vaszilij Kandinszkij és a szintén magyar származású Breuer Marcell. A fiatal Moholy-Nagy ebben az inspiráló közegben fogalmazta meg a művészet új, forradalmi eszméit. A tanítás során kristályosodott ki munkájának vezérelve: arra ösztönözni a művészeket, hogy éljenek „boldogabb életet a modernitásban”.

A nácik hatalomra jutása emigrációra kényszerítette Moholyt, aki feleségével, Sibyl Moholy-Naggyal és két lányával Chicagóba költözött. Az amerikai nagyváros új impulzusokat, új energiákat adott művészetének. Előbb a weimari mintára alapított New Bauhaust vezette, majd saját iskolát indított The School of Design (majd Institute of Design) néven, ahol arra nevelte a hallgatókat, hogy rendszerszemléletű és emberközpontú formatervezésben gondolkodjanak.  Mindezt a nagy világválság és a második világháború korlátozott lehetőségei közepette, alkalmazkodva a praktikus és olcsó termelési igényekhez.

A filmben megszólal a művész lánya, Hattula Moholy Nagy, valamint két unokája, Andreas Hug és Daniel Hug, utóbbi az Art Cologne, a kölni nemzetközi művészeti vásár igazgatója. Olyan szakértők nyilatkoznak, mint a magyar származású, Kanadában élő Moholy-Nagy-kutató, Botár Olivér. Továbbá olyan világhírű művészek vallanak a Moholy művészetétől kapott inspirációjukról, mint Ólafur Elíasson izlandi származású dán képzőművész, vagy Kenneth Josephson és Barbara Crane fotóművészek, akik Moholy dizájniskolájának tanítványai voltak. A film rendezője, Alysa Nahmias korábban számos díjat nyert Befejezetlen terek (Unfinished Spaces) című építészeti dokumentumfilmjével.

Rendező: Alysa Nahmias

Forgatókönyv: Alysa Nahmias, Miranda Yousef
Szereplők: Oliver Botar, Barbara Crane, Olafur Eliasson

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató