Macska-egér játékok - Könyvbemutató

Ternovszky Bélával és Varga Zoltánnal az Uránia kávézójában - 2022. dec. 11., 16:30

2022. december 11. 16:30 - 17:45

Helyszín: Uránia kávézó

Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő portrékötet Ternovszky Béla animációsfilmes munkásságának részletes bemutatását kínálja, külön fejezeteket szentelve az életmű átfogó megközelítésének, a rendező egyedi filmjeinek, sorozatainak, valamint egész estés rajzfilmjeinek.

Ternovszky Béla mintegy fél évszázadon átívelő animációsfilmes munkássága fontos szerepet játszotta 20. századi magyar tömegkultúra formálásában. A Nepp József forgatókönyvíróval együtt dolgozó Ternovszky nevéhez olyan közismert, mindmáig népszerű rajzfilmsorozatok fűződnek, mint például a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv. A Ternovszky rendezésében készült Macskafogó, a magyar filmtörténet kultikus műveinek egyike, a sorozatokban és az alkotó nemzetközi sikerű rövidfilmjeiben (Modern edzésmódszerek, Tartsunk kutyát, Mindennek van határa) is tetten érhető groteszk-szatirikus humort a műfajparódiával keverő egész estés animáció.

Az MMA Kiadó által most megjelentetett kötet szerzője Varga Zoltán filmtörténész, a magyar animációtörténet avatott szakértője, akinek ez a harmadik önálló kötete. 2016-ban jelent meg A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című monográfiája, 2019-ben pedig A kecskeméti animációs film című kötete. Hoppál Mihállyal közös műve a Jankovics Marcell portrékötet, amely 2019-ben látott napvilágot.
Ezúttal Ternovszky Béla munkásságán vezeti végig az olvasót, részletesen bemutatva a rövidfilmeket, a sorozatokat és az egész estés rajzfilmeket. A kötetben szereplő gazdag képanyagban az egyes animációkhoz készült figuratervek és storyboard-részletek is megtalálhatók, amelyek igazi kuriózumnak számítanak.

A könyvbemutatón Ternovszky Bélával és a kötet szerzőjével, Varga Zoltánnal Buglya Zsófia beszélget.

Díjmentesen látogatható rendezvény.

A helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató