Exhibition on Screen: Vermeer

2023. november 18. 11:00 - 12:45

Helyszín: Díszterem

Az amszterdami Rijksmuseum 2023. február 10. és június 4. között rendezte meg a mindeddig legátfogóbb Vermeer-kiállítást: a világban szétszórt, ismert 35 Vermeer-festményből 28-at mutatott be. A belépőjegyek már elővételben elfogytak a tárlat teljes időtartamára. Az Exhibition on Screen stábja azonban egy csodálatos művészeti dokumentumfilmen megörökítette a kiállítás anyagát, így most a mozinézők részesei lehetnek ennek a kivételes élménynek.

A David Bickerstaff rendezésében készült művészeti filmből olyan Vermeer-remekműveket ismerhetünk meg közelről, mint a mester főműve, a Lány gyöngy fülbevalóval, amelyet csak néhány hétre kölcsönöztek Hágából az amsterdami kiállításra, vagy a Frankfurtból kölcsönkapott A geográfus, a Dublinból kölcsönzött Tejet öntő nő vagy a Drezdából érkezett és frissen restaurált, Levelet olvasó lány nyitott ablaknál.

A film révén nemcsak a ragyogó XVII. századi művész munkáival ismerkedhetünk meg, de képet kaphatunk a kiállítást szervező csapat – világhírű kurátorok és Vermeer-szakértők – munkájáról is, akik új megvilágításba helyezik Vermeer titokzatos életét, remekműveit, művészi döntéseit, a kompozícióit életre hívó mozgatórugókat, a festményei hátterében megbúvó alkotó folyamatokat.

Johannes Vermeer van Delft (1632-1675) jótrészt Delftben élt és dolgozott. Életművéről halálát követően majdnem kétszáz évig csak keveset tudtak, 1842-ben egy francia művészettörténész fedezte fel értékeit és ettől kezdve elismertségre egyre nőtt. A XX. században olyanok tartoztak csodálói közé, mint Marcel Proust, Salvador Dalí vagy Peter Greenaway. Festészetét leginkább nyugodt, bensőséges, magánszférát feltáró zsánerképei, élénk, színpompás (kobaltkék-sárga) palettája és illúzióteremtően valósághű ábrázolásmódja jellemzik.

A Exhibition On Screen 2023-as évadának további előadásai az Urániában >>

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Rendező: David Bickerstaff

Szereplők: Robert Lindsay mint narráror

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató