Rabmadár

Az elveszettnek hitt magyar némafilm restaurálva, élőzenével december 15-én az Urániában

2023. december 15. 19:00 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Anna börtönbe kerül a szerelme miatt, aki rávette, hogy lopjon. A lány mégis szeretné viszontlátni kedvesét, ezért meggyőzi a börtön jószívű orvosnőjét, hogy egyetlen éjszakára engedje szabadon. Jenő, az imádott férfi, egy cinikus és szoknyabolond szállodai főpincér, aki már rég elfelejtette egykori barátnőjét. Azt tervezi, hogy a hotel egyik vendége, a szépséges táncosnő segítségével kirabolja a szálloda széfjét, majd elszöknek. Anna azonban kezébe veszi az irányítást…

Izgalmas képi világú, fordulatos bűnügyi és szerelmi történet a késő némafilm korából magyar-német alkotógárdával. A filmet a korabeli cenzúra először megpróbálta betiltani, csak a külföldi vetítések sikere után mutathatták be Magyarországon. Egyetlen fennmaradt kópiája egy holland magángyűjtőtől került az Osztrák Filmarchívumhoz, ahonnan a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum megkapta felújításra.

A film 4k digitális restaurálása az Európai Filmarchívumok Szövetségének (ACE) A Season of Classic Films nevű programjában, az EU Creative Europe MEDIA programjának támogatásával valósult meg.
 
Ingyenes vetítés élő zenei kísérettel.

Zeneszerzők:
Hodován Milán - élő elektronika, billentyű
Oláh Patrik – hegedű
Friderikusz Péter - cselló

Eredeti német inzerttel, magyar és angol felirattal.

Regisztráció: https://nfi.hu/urlap/ace-rabmadar-vetites.html

1929, Rendezte: Sugár Pál, Lázár Lajos, forgatókönyv: Lázár Lajos, Walter Reisch, operatőr: Bécsi József és Adolf Otto Weitzenberg, díszlettervező: Szironthai Lhotka István, gyártó: Märy Film, producer: Steinhardt Géza. Szereplők: Lissy Arna (Anna, a rabnő), Hans Adalbert Schlettow (Jenő, a szállodai pincér), Charlotte Susa (orvosnő), El Dura (maláji táncosnő), Turay Ida (Madárka), H. Balla Mariska (üzletvezetőnő), Kerékgyártó Olga (új szobalány), Rákosi Szidi (börtönőr)

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató