< VISSZA

17. Román Filmhét: Alkalmi kémek

Spioni de ocazie
román dokumentumfilm, 120 perc, 2022
román, szlovák és angol nyelven, magyar és angol felirattal

Időpontok:

Rendező: Oana Giurgiu

Szereplők: Ilie Sandu, Daniel Achim, Marius Balanescu

A vetítés utáni beszélgetés vendége a film rendezője, Oana Giurgiu. 

1944 tavaszán több, Kelet-Európa területén lezuhant brit pilóta sorsa ismeretlenné vált. Az MI 9 kairói irodája úgy döntött, hogy a világháború előtt Palesztínába kivándorolt, kelet-európai származású cionisták köréből toboroz jelentkezőket, akik vállalják, hogy ügynökként visszatérnek szülőföldjükre, segítenek megtalálni a foglyokat, megszervezik esetleges szökésüket, illetve segítenek a deportálásra ítélt zsidó lakosság mentésében. Az ejtőernyőzésben és a kémkedésben teljesen tapasztalatlan önkénteseket Kairóban készítették fel. A 250 jelentkezőből végül 32 főt vetettek be, köztük 3 főt Magyarországon, 9 főt pedig Romániában. Az alkalom szülte kémek hirtelen a háború, a politika és a magánélet csapdájában találták magukat.
A dokumentumfilmben archív felvételek és történészinterjúk mellett dramatizált jelenetek is láthatók: az egykori szereplők történeteit színészek játsszák újra, de a felvételeknek csak egy-egy kockája jelenik meg, így a képek szinte fényképalbumszerűen festik alá a narrációt.
Vendégünk, Oana Giorgiu rendező, forgatókönyvíró szoros kapcsolatban van a magyar filmmel, a közelmúltban például az Éden és a Spirál című magyar alkotásoknak volt koproducere, a mostani filmnapok nyitódarabjának, a Libertate 89 – Nagyszeben című román-magyar filmnek pedig – amelyet Tudor Giurgiu rendezett - producere.

Tovább a 17. Román Filmhét teljes programjához >>

A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Díjak: Gopo -díj - Legjobb dokumentumfilm

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató