< VISSZA

17. Román Filmhét: Derék emberek

Oameni de treabă
román fekete komédia, 90 perc, 2022
román és ukrán nyelven, magyar és angol felirattal

Időpontok:

Rendező: Paul Negoescu

Szereplők: Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian, Crina Semciuc, Daniel Busuioc

A vetítés utáni beszélgetés vendégei a film forgatókönyvírói: Radu Romaniuc és Oana Tudor,
aki egyben a film egyik szereplője is.

Paul Negoescu az új román fekete vígjáték egyik mestere. Két sorsjegy című 2016-os komédiája három szerencsés szerencsétlen fickóról hatalmas közönségsiker, és a kevés nyereséges román film egyike lett hazájában, 2017-ben Budapesten is láthattuk a 12. Román Filmnapokon. Folytatása épp idén készült el, de most nem azt, hanem a rendező tavalyi filmjét nézhetjük meg, a Derék emberek című társadalmi szatírát, amely számos elismerést kapott. Egyebek mellett idén nyolc kategóriában nyerte el a GOPO-t, a román nemzeti filmdíjat, például a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért - Radu Romanciuc társforgatókönyvíró az Urániában vendégünk lesz!
A GOPO-díjazottak között volt a főszerepet alakító Iulian Postelnicu is, aki egyszerű, kiégett falusi rendőrt játszik. Hősünk, Ilie nem szeretne mást csak megszerezni egy gyümölcsöst, ahol békében élhet. Az ország keleti határán, olyan vidéken szolgál, ahol a korrupció és csempészet életforma, s amelynek rendszerében ő is kényszerű együttműködő, éppen a szinte elérhetetlen álom, a gyümölcsös majdani megvásárlása érdekében. Most azonban egy erőszakos eseménysorozat hatására kénytelen újraértékelni döntéseit.
„A Derék emberek főszereplője egy valóságtól elrugaszkodott, önmaga által teremtett illuzórikus világban él. […] Úgy gondolom, életünk során mindannyian kerültünk már hasonló helyzetbe, ám »hősünk« esetében a valóságra való ráeszmélés villámcsapásszerű, erőszakos és olykor meglehetősen komikus” – mondja Paul Negoescu.

Tovább a 17. Román Filmhét teljes programjához >>

A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Díjak: Gopo -díj - Legjobb rendező, Legjobb forgatókönyv, Legjobb férfi fő-, és mellékszereplő díja
Varsó Nemzetközi Filmfesztivál
Szarajevói Filmfesztivál

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató