< VISSZA

Valahol Európában


magyar filmdráma, 100 perc, 1947
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Radványi Géza

Szereplők: Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánky Zsuzsa, Rónay Ábrahám, Bárdy György,Rozsos István

"Felnőtt. Ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel" - visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy rombadőlt kastélyban. A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet. Felejthetetlen alakítások, merész montázstechnika, költői flash backek emelték ezt a megrázóan humanista filmet a világ filmművészetének élvonalába.


A háborút követő életérzést, az elárvult, bandákba verődött, éhező gyerekek sorsát megejtő humorral megszólaltató Radványi Géza-film operatőri megoldásait tekintve is korszakalkotó. Hegyi Barnabás nevéhez ekkorra már nem csak a színestechnika első magyarországi alkalmazása fűződött (A beszélő köntös, 1942), hanem a beállításokkal való világszínvonalú kísérletezés is. A Gyávaság című filmben (1942) például a vurstliban körbeforgó lóról fényképezte részeges főhősét. Radványi a Valahol Európábant „regényesített híradónak” hívta. Hegyi riportszerű, hosszú beállításai a magyar neorealizmus átütő erejű képei, amelyeken a kamera újszerűen viszonyul a tájhoz. A gyerekfalka szaporodását, fosztogatásait gyakran nagylátószögű optikával, kézből vette fel. A belsőkben is változtatott a díszlet korra jellemző világítási sablonjain. A jelenetek megkapó természetessége a cselekmény dramaturgiájának alárendelt világításból fakadt. Az arcokat nem „dekorálta” külön fény-árnyék hatásokkal, kiemelő kontúrokkal. E neorealista elemek mellett azonban a német expresszionizmusra jellemző fénytöréseket, ellenfényes megoldásokat, effekteket is alkalmazott, ezzel fokozta a térhatást, a drámaiságot. Fazekas Eszter filmtörténész

A vetítés követő beszélgetés vendége Harkányi Endre színművész. 

 

53 MAGYAR FILM - A Magyar Művészeti Akadémia filmklubja

Hétfőnként, 18:00 / Fábri terem

Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta tagságát a számukra legértékesebb filmekről. A válogatásban félszáz mű kapott helyet, melyeket filmszínházunk tematikus blokkokban, heti rendszerességgel tűz műsorra 2012 novembere óta. A vetítéseket szakmai, alkotói beszélgetés kíséri.

Jegyárak:

Helyár: 600 Ft.

A bérlet ára 3600 Ft.

Jegyárak:

Helyár: 600 Ft.

A bérlet ára 3600 Ft.

Nyolcadik bérlet: A történelem viharában

A programfüzet letöltéséhez kattintson a képre! (PDF)

A filmklub a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató