< VISSZA

Napola - A Führer elit csapata


, háborús, 110 perc, 2004
magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Dennis Gansel

Napola - A Führer elit csapata
(Napola - Elite für den Führer)
színes feliratos német háborús filmdráma, 110 perc, 2004
port.hu

rendező: Dennis Gansel
forgatókönyvíró: Dennis Gansel, Maggie Peren
operatőr: Torsten Breuer
jelmeztervező: Natascha Curtius-Noss
zene: Angelo Badalamenti, Normand Corbeil
producer: Viola Jäger, Harald Kügler, Molly von Fürstenberg
vágó: Jochen Retter

szereplők:
Max Riemelt (Friedrich Weimer)
Tom Schilling (Albrecht Stein)
Devid Striesow (Heinrich Vogler)
Joachim Bissmeier (Dr. Karl Klein Karl der Große )
Justus von Dohnanyi (Heinrich Stein)

Erődjeimben olyan fiatalokat nevelünk, akiktől megfagy a világ ereiben a vér. Kegyetlen, parancsoló, tántoríthatatlan, vad fiatalokat akarok ... Gyengeség, finomság nem fertőzheti meg őket ... Erős és szép fiakat akarok ... Én így teremtek egészen újat. (Adolf Hitler)

Németország, 1942. A berlini munkásnegyedből származó Friedrich Weimer (Max Riemelt) még csak 17 éves, ám kitűnő bokszoló. Bár családi háttere nem engedné, sportbéli tehetsége megnyitja előtte a Harmadik Birodalom elitképző iskoláját, a Napola Allenstein kapuit.

Friedrich úgy érzi, ez élete legnagyobb pillanata, ha most nem ragadja meg a lehetőséget, soha nem szabadul osztálya korlátaitól. Apja megtiltja neki, hogy kitöltse az iskola jelentkezési lapját, ám Friedrich aláhamisítja a szülői aláírást s az éjszaka leple alatt egyetlen szegényes bőrönddel elhagyja a szülői házat s útrakél a szebb jövő felé.

Az iskolában szigorú rend uralkodik s nemzetiszocialista szellem minden tanórát és a diákok szabadidejét is áthatja. Friedrich számára idegen és ellenséges világ ez, melyben csakis a barátság nyújthat menedéket. Friedrich hamarosan összebarátkozik a csendes és okos Albert Steinnel (Tom Schilling), akinek az apja a Führer legbelső katonai köreihez tartozik. Albert apja elégedetlen halkszavú, könyveket bújó fiával sokkal inkább tetszik neki Friedrich bokszolói előélete. Albert egy hétvégére meghívja barátját a család kastélyába s Friedrich ámulva szembesül a gazdagsággal, előkelőséggel. Ezen a weekenden Alberttel való barátsága is mérlegre kerül és ez még csak az első próbatétel, ami Friedrichre vár a Napola diákjaként...

Hitler, hogy tébolyodott célját elérje s egy új uralkodó fajt tenyésszen ki, létrehozott egy újonnan felépülő elitiskola rendszert, ezek voltak a Napolák. A náci párt ideológiája által meghatározott, szigorú, katonai hierarchikus, bentlakó iskolák diákjai képezték a Führer elit csapatát. A nemzetiszocialista pártban, a kormányban, vagy a hadseregben ígértek fényes karriert azoknak, akik a vezérbe vetették teljes hitüket és bizalmukat. Hitlernek részletesen kidolgozott elképzelése volt a nemzeti-szocialista oktatásról. A Napolák és a hierarchiában még előkelőbb Adolf Hitler Iskolák és a Reichsschule (Birodalmi Iskola) számos foglalkozásra képezte ki diákjait. Az összes intézmény egyetlen, közös célt tűzött ki maga elé: olyan elit felnevelését, mely vakon elkötelezi magát a Führernek, tehát a vezér jövőbeli hatalmának biztosítását.

A náci Németországban több mint 15000 fiú - és sok lány is - járt az elitiskolákba. 1945-ben 40 Napola működött - köztük három lányiskola -, valamint a Reichsschule Feldafing és az Adolf Hitler Iskolák Sonthofen, Vogelsang és Krössinsee kastélyaiban. További száz volt még tervbe véve a birodalom végső győzelmét követő időkre.--

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Látótér - Alkotóportrék

Színház Tele Vízióval 2021.

 Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató