Mi, magyarok sorozat: Nyelvépítész

Vetítés a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében - 2022. június 2.

2 june 2022 18:00 - 20:30

Location: Uránia Nemzeti Filmszínház - Csortos terem

Benedek Zsuzsanna Buenos Aires-i magyartanár portréja, Argentína | Rendező: Beis András | 60 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Benedek Zsuzsanna

Az anyanyelv az, amelyen édesanyám szólt hozzám, amelyen mesélt és megnyugtatott. Az anyanyelv az, ami látni, érezni, érteni és élni tanított.

Benedek Zsuzsanna nyelvtanárként először magyar anyanyelvűeknek tanított magyart, majd a magyart mint idegen nyelvet kezdte oktatni.  Buenos Aires-ben él, ott tanít az egyetemen, de Chilében és más helyeken is tart kurzusokat, jelenleg tizenkettőt, főleg magyar gyökerű embereknek. Van azonban olyan tanítványa is, aki a gyönyörű magyar bélyegek miatt kezdett magyarul tanulni nyolcvanegynéhány évesen.

A magyar nyelv képekben beszél, sokkal inkább, mint más nyelvek, ezért nagyon kifejező –mondja. A „kormány” szó jelenthet biciklikormányt, de jelenti az ország vezetését is. Ugyancsak kifejező a „magyaráz” ige, hiszen benne van, hogy valamit megértetni leginkább magyarul lehet.

Édesanyja és annak szülei 1948-ban szöktek át Ausztriába, majd onnan Argentínába mentek. Édesanyja is nyelvtanár, magyart tanított ő is, akárcsak Zsuzsanna lánya.

Három fia Európában él, közülük egy Budapesten. Neki saját zenekara van, de mindegyik fiú kapcsolatban áll a zenével. Férje a country zene rajongója, gitározik. A cserkészet és a zene hozta őt össze Zsuzsival. Amikor már a fiúk is zenéltek, közös nagy családi zenekart alapítottak. A zenében is ápolják a családi harmóniát.

Zsuzsi 2013-ban magyar ezüst érdemkeresztet vehetett át az argentínai magyarok identitásának megőrzése ügyében végzett munkájáért. Nagy megtiszteltetésnek tartja, akárcsak Kányádi Sándor barátságát, aki rábeszélte, hogy publikálja a Gondolatok az anyanyelvről című könyvét. Zsuzsanna boldog és büszke, mert családjában sikerült tovább adnia a magyar identitást, és nagyszüleinek-szüleinek azt a mentalitását, hogy bármit hozott az élet, mindennek tudtak örülni, és mindenért tudtak hálásak lenni.

A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kedves Nézőink! A weboldali regisztráció betelt, a várólistára a regisztracio@magyarsaghaza.info címen jelentkezhetnek.

A Mi, magyarok - Magyarság Háza Filmklub Extra sorozatról

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként aztán ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. 

A sorozat bővebb leírása, teljes programja itt érhető el. >>>
Registration form


Registration to past events is not possible


»Jun. 3. – Saturday«Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy