A Kossuth-díjas Hildebrand István köszöntése

Április 12-én vendégünk lesz a kiváló operatőr

2019. április 12. 18:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Hildebrand István, a magyar operatőrök doyenje március 15-én Kossuth-díjat vehetett át a parlamentben a magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként. Ebből az alkalomból április 12-én két filmmel köszöntjük az Urániában. Először levetítjük Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma című portréfilmjét - ezen a vetítésen az alkotók mellett jelen lesz az ünnepelt operatőr is. Majd a gazdag operatőri életműből A veréb is madár című Hintsch György film kerül vászonra - digitálisan felújított változatban.

2019. április 12., 18.00
Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma (12) 100'

A vetítést követően Hildebrand Istvánnal Kocsis Tibor rendező beszélget.

Hildebrand István a magyar filmművészet markáns, kiugró képességű, minden műfajban kísérletező operatőre tavaly volt 90 éves. Már az ötvenes években bravúros, újító technikai megoldásokra vállalkozott: virtuóz kézi kamerázásáról híresült el, például a 9 perc című kisjátékfilmben, ahol a kamera egy bokszoló szemével mutatta a drámai összecsapást a ringben. Monumentális megvilágítások kiemelkedő mestereként a hatvanas évek legnépszerűbb, leglátványosabb produkcióiban dolgozott: Keleti Márton és Várkonyi Zoltán alkotótársaként. A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán vagy a Szerelmi álmok - Liszt sikerfilmjeiben. A Kodak cég munkatársaként már 1963-ban cineráma technikával forgathatta Az aranyfejet, a korszak első magyar-amerikai koprodukcióját. A hetvenes években olyan nemzetközi tévésorozatok operatőre volt, mint a Sztrogoff Mihály és a Mozart. Utolsó munkája Bódy Gábor Nárcisz és Psyché (1980) című hatalmas filmjének fényképezése volt, melyben az optikai trükkök és kísérletek egész arzenálját próbálhatta ki. Mégis a Psyché után, alkotóerejének csúcspontján, 52 évesen váratlanul abbahagyta a filmoperatőrködést, és soha nem lépte át többé a Filmgyár kapuját.

Kocsis Tibor drámai portréfilmjében pályatársai, valamint 40 perc korabeli híradó-, játékfilmrészlet és soha nem látott fotók rajzolják meg - ahogy a szakma hívta - „Hilda”, valamint a hatvanas, hetvenes évek magyar filmgyártásának portréját.

Jegyvásárlás a linkre kattintva

2019. április 12., 20.30
A veréb is madár (12) 80'

Hintsch György 1968-ban forgatott, duplafenekű szatirikus vígjátéka egy olyan jellegzetes Nyugatnak szánt „East anzixfilm” volt, amely a világ gazdagabbik fele felé kacsintgatva egyszerre figurázta ki a létező szocializmusok legjobbikát, s a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló vérkapitalistákat. Ma ez a film ez egyik legkedveltebb retró, ahol csupa olyan unikumot láthatunk, amelyet más szocialista filmben akkoriban nem, Kelet és Nyugat strandjával, a filmnek saját Thunderbolt autóját is felajánló Medveczky Ilonával, Abody Béla konferálásával kísért szocialista vetkőzésjelenetekkel, valamint „Kiskabossal”. Kabos László egy kreatív ikerpárt alakít. Holló Zoltán, verébszerű kisember, mellesleg feltaláló, aki úgy érzi, pusztán azért utasították el zseniális, mindent megtisztító szerkezetét, az „Ultrapatyolexet”, mert testvére 1954-ben disszidált. Dühösen fogadja hazalátogató nagymellényű testvért, Mr. Alexander Hellót, aki jól menő üzletember lett Kaliforniában. Mikor rájön, hogy testvére Szöszit, az ő szerelmét is el akarja csábítani, elcseni útlevelét, és mint Mr Hello, annak ruhájában és bélyegzőjével utazik el a lánnyal Balatonra. A mulatságos történet többszörös csavart vesz, miközben Hildebrand István a korabeli analóg technikával hatalmas bravúrokat hajtott végre. Ilyen többek között az önmagával koccintó ikerpár nagyjelenete, a divatbemutató plánparalel üvegekkel megsokszorozott prizma-látványa, és az egyszál prémmel „felöltöztetett” Medveczky Ilona fényképezése is a mennyezetről, a csillár magasságából.

A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programjában 2017-ben restaurálták, Hildebrand István operatőr közreműködésével.

Jegyvásárlás a linkre kattintva


Kapcsolódó műsorok

Jelenetek egy operatőr életéből - Hildebrand István legendáriuma

(12)
Vetítés és beszélgetés Hildebrand Istvánnal - ápr.12.

A veréb is madár

(12)
Duplafenekű vígjáték a gulyásszocializmusból, a kettős szerepet játszó Kabos Lászlóval

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Met_nyar_2022

Exhibition On Screen 2022 tavasz
Moliere 400 Új bemutatók felirattal

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpontban) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató