Balázs Béla-díjasok 2019: Megszállottak - Pozsgai Zsolt munkáiból

Június 5-én, Pozsgai Zsolt rendező a vendégünk

2019. június 5. 18:00 - 20:15

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

A sorozat harmadik alkalmán Pozsgai Zsolt rendező, író, forgatókönyvíró kerül reflektorfénybe. A pécsi születésű alkotó a színház felől, közel negyven színpadi mű szerzőjeként, színházi rendezőként, dramaturgként érkezett a film világába. Előbb fogatókönyveket írt, majd 2006-ban Csendkút címmel leforgatta első saját moziját az 1956-ban mártírhalált halt Gérecz Attila költő élettörténetéből. Vonzódik a történelmi támákhoz, filmrendezői debütálása óta forgatott tévéjátékot többek között Janus Pannoniusról (Janus), Mindszenty bíborosról (Szeretlek, Faust), Erkel Ferencről (Molto pavane) és Zsolnay Vilmosról (A föld szeretője). Legutóbbi filmjében, a most műsorra kerülő Megszállottakban Kálvin János és Loyolai Szent Ignác találkozásának történetét dolgozza fel. Az alkotás 2018-as bemutatója óta számos díjat nyert el Ecuadortól Indiáig, köztük a Monacói Filmfesztivál játékfilmes fődíját.

Tovább a sorozat többi vetítésére.


MEGSZÁLLOTTAK
magyar játékfilm, angol feliratos, 75 perc, 2018

A Megszállottak egy találkozás története, amely a reformáció hajnalán legendás volt. Kálvin és egy "ismeretlen római katolikus pap" hetekig tartó hitvitája megfordította Svájc sorsát a történelemben. Az ismeretlen pap Loyolai Ignác, aki később az egyházon belül a jezsuita rend megalapítója volt, és aki ekkor valóban azon a környéken tartott zarándokútra a Szentföldre. Mindketten meg akarták reformálni a kor vallását. Kálvin kívülről, új egyházat teremtve, Loyolai Ignác pedig belülről. Mindketten egyetértettek abban, hogy az akkori időben a római egyház tökéletesen lezüllött, a pápák és püspökök szemérmetlenül gazdagodtak és bujálkodtak, a bűnbánó cédulák árusítása, a sosem volt szentek ereklyéi soha nem látott mélypontra züllesztették a római egyházat. Ez ellen kel fel a két főszereplő, ki-ki a maga eszközeivel.

A filmet a HORATIO-FILM szíves hozzájárulásával vetítjük.

író-rendező: Pozsgai Zsolt
operatőr: Kovács Claudia    látvány: Húros Dóri   fény: Bendiner Zoltán   
hang:
Novák Béla    vágó: Pálfalvi Réka

szereplők: Árpa Attila, Fésűs Nelly, Nagy Nati, Koncz Gábor, Lux Ádám, Quintus Konrád, Szabó Máté

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató