Balázs Béla-díjasok 2019: Megszállottak - Pozsgai Zsolt munkáiból

Június 5-én, Pozsgai Zsolt rendező a vendégünk

2019. június 5. 18:00 - 20:15

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

A sorozat harmadik alkalmán Pozsgai Zsolt rendező, író, forgatókönyvíró kerül reflektorfénybe. A pécsi születésű alkotó a színház felől, közel negyven színpadi mű szerzőjeként, színházi rendezőként, dramaturgként érkezett a film világába. Előbb fogatókönyveket írt, majd 2006-ban Csendkút címmel leforgatta első saját moziját az 1956-ban mártírhalált halt Gérecz Attila költő élettörténetéből. Vonzódik a történelmi támákhoz, filmrendezői debütálása óta forgatott tévéjátékot többek között Janus Pannoniusról (Janus), Mindszenty bíborosról (Szeretlek, Faust), Erkel Ferencről (Molto pavane) és Zsolnay Vilmosról (A föld szeretője). Legutóbbi filmjében, a most műsorra kerülő Megszállottakban Kálvin János és Loyolai Szent Ignác találkozásának történetét dolgozza fel. Az alkotás 2018-as bemutatója óta számos díjat nyert el Ecuadortól Indiáig, köztük a Monacói Filmfesztivál játékfilmes fődíját.

Tovább a sorozat többi vetítésére.


MEGSZÁLLOTTAK
magyar játékfilm, angol feliratos, 75 perc, 2018

A Megszállottak egy találkozás története, amely a reformáció hajnalán legendás volt. Kálvin és egy "ismeretlen római katolikus pap" hetekig tartó hitvitája megfordította Svájc sorsát a történelemben. Az ismeretlen pap Loyolai Ignác, aki később az egyházon belül a jezsuita rend megalapítója volt, és aki ekkor valóban azon a környéken tartott zarándokútra a Szentföldre. Mindketten meg akarták reformálni a kor vallását. Kálvin kívülről, új egyházat teremtve, Loyolai Ignác pedig belülről. Mindketten egyetértettek abban, hogy az akkori időben a római egyház tökéletesen lezüllött, a pápák és püspökök szemérmetlenül gazdagodtak és bujálkodtak, a bűnbánó cédulák árusítása, a sosem volt szentek ereklyéi soha nem látott mélypontra züllesztették a római egyházat. Ez ellen kel fel a két főszereplő, ki-ki a maga eszközeivel.

A filmet a HORATIO-FILM szíves hozzájárulásával vetítjük.

író-rendező: Pozsgai Zsolt
operatőr: Kovács Claudia    látvány: Húros Dóri   fény: Bendiner Zoltán   
hang:
Novák Béla    vágó: Pálfalvi Réka

szereplők: Árpa Attila, Fésűs Nelly, Nagy Nati, Koncz Gábor, Lux Ádám, Quintus Konrád, Szabó Máté

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató