Az ismeretlen Uránia – KÖNYVBEMUTATÓ

A mozi tavasszal megjelent monográfiájának régen várt premierje / 2021. június 1-én a kávézóban

2021. június 1. 17:30 - 19:00

Helyszín: Uránia kávézó (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021-ben több évfordulót is ünnepel. 125 éve épült az intézménynek otthont adó, móros-keleties Rimanóczy-ház, amely pár évre rá Uránia néven az ismeretterjesztés fellegvára lett. 120 éve ez az intézmény forgatta le az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot, amelynek 1901. április 30-i urániabeli bemutatója a magyar filmtörténet nyitánya.

Ebből az alkalomból jelent meg Buglya Zsófia szerkesztésében Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből című, gazdagon illusztrált kötet, amely a művelődéstörténet sok évtizedes adósságát törleszti, hiszen először kísérli meg mélységeiben feltárni a világ legszebb mozijai között számon tartott Uránia, valamint a neki otthont adó épület történetét. A neves kutatók – Kelecsényi Kristóf és Torma Ágnes művészettörténészek, Barkóczi Janka, Forgács Iván, Kelecsényi László, Varga Balázs filmtörténészek, Gajdó Tamás és Molnár Dániel színháztörténészek, Perényi Roland társadalomtörténész, Murányi Gábor sajtótörténész, valamint Csordás Lajos városkutató – bevonásával elkészült, eredeti kutatómunkán alapuló kötet a széles olvasóközönség számára készült. A hivatkozásokban gazdag, mégis olvasmányos formában megírt tanulmányokat interjúk, irodalmi szövegrészletek, visszaemlékezések, korabeli újságcikkek egészítik ki. Hasonlóan fontos szerep jut a képeknek. A leírtakat mintegy 260 illusztráció – látványterv, térkép, tervrajz, plakátgrafika, képeslap, dokumentumértékű fotó – teszi még szemléletesebbé. (A kötetről bővebben itt olvashat.)

A bemutatón jelen lesznek a szerzők, valamint Buglya Zsófia, a kötet szerkesztője, akiket Gelencsér Gábor filmesztéta kérdez a kutatás legérdekesebb tapasztalatairól.

A könyv a bemutató alkalmából 20 %-os kedvezménnyel vásárolható meg a mozi jegypénztárában.


Számítunk megtisztelő részvételére!

A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni a szabad helyek erejéig, az info@urania-nf.hu lehet.
A sikeres regisztrációról visszaigazolást küldünk.

Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményt a járványhelyzetre vonatkozó jogszabályi előírások szerint valósítjuk meg. A jelenleg hatályos szabályoknak megfelelően az épületbe belépni csak érvényes védettségi igazolvány, valamint a személyazonosító igazolvány vagy az útlevél felmutatásával lehet. Kérjük, tartsa szem előtt, hogy az Urániában az orrot és a szájat takaró arcmaszk használata továbbra is, a mozi teljes területén kötelező.

A könyv a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. kiadásában, a Méry Ratio kiadó gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg. A könyvbemutatóra a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kerül sor.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató