Mi, magyarok sorozat: Nagydobrony

Vetítés a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében - 2022. április 7.

2022. április 7. 18:00 - 20:30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Faluportré Kárpátaljáról / Rendező: Debreceni Kamilla / 60 perc
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Szanyi Éva, a nagydobronyi Magyar Ház vezetője és Debreceni Kamilla rendező

Sok dolgos ember, gazdag hagyományok, múlt és jövő. Az elmaradott térségben lévő község nagyszerű példa arra, hogyan lehet a múltra, a hagyományokra építve modern, élhető, fiataloknak is vonzó falut fenntartani.

Nagydobrony Kárpátalja legnagyobb magyarlakta faluja. A világháborúk, haláltáborok megtizedelték a világtól elzárt falu lakóit. Élet- és munkakedvüket, kreativitásukat azonban semmi nem tudta megtörni mindmáig. Számos hagyomány fennmaradt itt, amit máig lelkesen és nagy hozzáértéssel művelnek. A fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, a kovácsmesterség, amelyeknek a fortélyait megismerjük a filmből, főleg az idősebbek terepe.  Egyedi, színpompás hímzéseket készítenek máig az asszonyok, amelyek színeikben a palóc színvilágra emlékeztetnek, mert itt is a piros és a kék az alapszínek. Ezek a hímzések nem csak kiállításokon láthatók, sok estben a mai ruhákon is megjelennek.  A szürkemarha-tenyésztés, a gasztronómiai hagyományok, ételkülönlegességek  szintén a falu régi-új életét gazdagítják.

Nagydobrony figyelemre méltó intézményekkel rendelkezik. Óvodája a legnagyobb magyar nyelvű óvoda a régióban. Református gimnáziuma, amelyet 2010 óta a magyar állam tart fenn, kineveli az értelmiséget, köztük a tanári utánpótlást is, amennyiben nagy számban tanulnak tovább az itteni tanulók Kárpátalja felsőoktatási intézményeiben. Az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonban fogyatékossággal élő fiatalokat gondoznak, akik közül többen is meggyógyultak a lelkiismeretes ápolásnak köszönhetően. Kiderült, hogy sok esetben a törődés hiánya okozta a problémáikat.

Pályázati pénzből épült fel a Magyar Ház, amely mintegy szimbóluma a múltból építkező jövőnek, ideális terepe a hagyományok tovább éltetésének, a magyar közösség építésének.

A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kedves Nézőink! A weboldali regisztráció betelt, a várólistára a regisztracio@magyarsaghaza.info címen jelentkezhetnek.

A Mi, magyarok - Magyarság Háza Filmklub Extra sorozatról

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként aztán ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. 

A sorozat bővebb leírása, teljes programja itt érhető el. >>>Regisztrációs űrlap


Múltbeli eseményre nem lehet regisztrálni


»Márc. 29. – Szerda«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Spanyol távlatok borító

 
Exhibition on Screen sorozat 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató