Mi, magyarok sorozat: Hátrányból építkező siker

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB EXTRA

2022. április 14. 18:00 - 20:30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház - Csortos terem

Juhász Péter rimaszombati sebész főorvos portréja (Szlovákia) / Rendező: Balázs Emese / 57 perc
A vetítés utáni beszélgetés vendége: Juhász Péter

Határokon innen és túl – Juhász Péter rimaszombati sebészfőorvos vallomása szabadságról, szeretetről, keleti és nyugati orvoslásról, a trianoni határokról, családról, magyarságról, összetartozásról.

Dr. Juhász Péter felvidéki sebész, politikus és vadász portréját ismerjük meg a Hátrányból építkező siker című filmből. Jacques Derrida francia filozófus mondása szerint hiányainkból építkezünk. Le kell küzdeni a hiányosságokat, a hátrányokat ahhoz, hogy előbbre tudjunk jutni a személyiségfejlődésben, hogy az életünk teljesebbé váljon.

Juhász Péter sokféle hátrányt szenvedett élete során. Hátrány volt például a magyarsága. Fiatal korában azért, mert nem ismerte eléggé jól a cseh nyelvet ahhoz, hogy elsőre felvételt nyerjen a prágai orvosi egyetemre. Hátrányt szenvedett, mert kisgyermek korban elveszítette az édesanyját. A szenvedést, a kudarcot, a hiányt azonban mégis az előnyére tudta fordítani, mert a halál döbbentette rá arra, hogy ő mindenképpen az orvosi hivatást fogja választani.  Meg akarja akadályozni, hogy emberek harminckét éves korban meghaljanak. Magyarsága arra ösztönözte, hogy kétnyelvű sebészeti osztályt hozzon létre a rimaszombati kórházban, ahol magyar és szlovák nyelven kommunikál a betegekkel a színvonalas ellátás jegyében.

Hivatása során felismerte, hogy a fejlett nyugati technológiát ki kell egészíteni a holisztikus keleti szemlélettel ahhoz, hogy sikeresebben tudja kezelni a beteg embert, akinek nem csupán fizikai teste, de lelke is van. A tudomány mellett a hitnek is óriási szerepe van az életében. Nagymamája nevelte föl, aki hitéből nyert erőt ahhoz, hogy újra és újra talpra tudjon állni küzdelmes élete során. Az imára kulcsolt kezéről készült fotó ma is megmutatja, mi adhat erőt ahhoz, hogy minden bukás után megerősödve folytassa az útját.

Válaszút elé érkezett a világ – állítja. A covid után már semmi nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Hamarosan elválik, hogy a káosz, a pusztulás vagy a rend és a világosság felé tart-e az emberiség. Utóbbi lehetőséghez egyfelé irányuló, tiszta tudati energiával bíró kritikus tömegre van szükség.

A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Kedves Nézőink! A weboldali regisztráció betelt, a várólistára a regisztracio@magyarsaghaza.info címen jelentkezhetnek.

A Mi, magyarok - Magyarság Háza Filmklub Extra sorozatról

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként aztán ötvenhárom, közel egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével. 

A sorozat bővebb leírása, teljes programja itt érhető el. >>>




Regisztrációs űrlap


Múltbeli eseményre nem lehet regisztrálni


Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató