Múzeumok Éjszakája az Urániában / 2015. június 20.

Premier előtti vetítés és beszélgetés - A nagy múzeum (6) Kísérő vetítés: Pompei Live

2015. június 20. 18:00 - 23:45

Helyszín: Díszterem, vetítések 18 és 22 órai kezdettel

 

Idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája az Emberi Erőforrások Minisztéruma szervezésében. Június 20-án, szombaton este 6 órakor százegynéhány fővárosi múzeum és más kulturális intézmény, vidéken pedig kétszáznál is több településen még ennél is több múzeum tárja ki a kapuját, a gazdag programkínálat minden korosztály, családok, baráti társaságok számára nyújthat közös élményt, szórakozást, kikapcsolódást.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház egy rendhagyó, látványos dokumentumfilm vetítésével csatlakozott az idei eseményhez, együttműködésben az Osztrák Kulturális Fórummal és a filmet forgalmazó Magyarhangyával.

Június 20-án 18 és 22 órai kezdettel premier előtti vetítés keretében láthatják a nézők Johannes Holzhausen osztrák rendező A nagy múzeum című filmjét a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) felújításáról, gyűjteményéről, működéséről.

A 18 órai vetítést követően meghívott szakértők beszélgetnek a filmről, vendégünk lesz Paulus Rainer, a Kunstkammer Wien kurátora, moderátor: Mélyi József művészettörténész, kritikus. A beszélgetés német nyelven folyik, magyar tolmácsolással.

Kísérő vetítés, 20:15-kor a Díszteremben:

POMPEI LIVE
Tárlatvezetés a British Museum "Élet és halál Pompeiben és Herculaneumban" című kiállításáról.

Amennyiben nálunk vásárolja meg Múzeumok Éjszakája karszalagját, a Pompei Live című tárlatvezetésre 80% kedvezménnyel, 700 Ft-ért válthat jegyet! Erre az előadásre jegyek csak személyesen, a jegypénztárban kaphatók.

A Life and death in Pompei and Herculaneum (Élet és halál Pompeiben és Herculaneumban) című tárlat a British Museum első, nagyszabású kiállítása, melyhez élő, műholdon keresztül sugárzott tárlatvezetés kapcsolódott. A kiállítás az i. e. 79-es Vezúv-kitörés előtti, azaz a mintegy 2 000 évvel ezelőtti, virágzó gazdasági központ: Pompei és apró tengerparti falucska, Herculaneum otthonait és lakóinak életét rekonstruálja. A British Museum vezérigazgatója, Neil MacGregor lesz a házigazdánk ezen a különleges tárlatvezetésen, amely során elismert szakemberek nyilatkoznak, korabeli zenét és irodalmi műveket hallhatunk, részletek hangzanak el kortárs beszámolókból, és kimondottan ez alkalomból készült felvételeket láthatunk a mai Pompeiről és Herculaneumról.

 

JEGYINFORMÁCIÓK

A Múzeumok Éjszakája összes budapesti programjára egy közös karszalag váltható. A karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és az egyéb résztvevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a múzeumi buszjáratokat. A Múzeumok Éjszakája részletes programja az esemény központi honlapján olvasható: www.muzej.hu

A karszalag ára 1500 Ft, gyermekeknek (6-18 év között) 600 Ft, 6 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes.

A karszalagok június 12-től elővételben kaphatók  az Uránia jegypénztárában.

Helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. A terem korlátozott befogadóképessége miatt, amennyiben mindenképp szeretne részt venni a vetítésen, kérjük, hogy a karszalag megvásárlásakor regisztráljon is az eseményre a jegypénztárban.

A NAGY MÚZEUM egy rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, mely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmhez. A kommentárok, interjúk és zene nélküli dokumentumfilm megmutatja az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogyan kell megteremteni a tökéletes helyszínt egy műtárgy bemutatásához. Az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek a része.

A film a napi rutintevékenységek mellett a múzeumi dolgozókra és munkájuk mikrodrámáira összpontosít. Egy restaurátor rájön, hogy az éppen vizsgált Rubens festményt többször átfestette alkotója; egy másik keményen küzd, hogy néhány pótelemmel helyreállítson egy antik csatahajó modellt; a látogatókat kiszolgáló csapat egyik tagja úgy érzi, a team munkája nem illeszkedik megfelelően a múzeum működésébe; a gyűjtemény egy idősebb vezetője a nyugdíjazásra készül; egy művészettörténész megtapasztalja egy aukció minden izgalmát és frusztrációját; a pénzügyi vezető szerint a 3-as szám túl agresszívnek tűnik az új promóciós anyagon. Mindezektől a film jóval több egy a függetlensége és versenyképessége megtartásáért küzdő kulturális intézmény portréjánál.

A NAGY MÚZEUM olyan mélyenszántó kérdéseket is érint, hogy hogyan lehet összehangolni a műtárgyak megóvását és bemutatását, illetve hogy milyen szerepet játszik a művészet a nemzeti identitás reprezentációjában, a politika és a turizmus területén.

Johannes Holzhausen korábbi filmjeiből ismert, jellegzetes stílusával óvatosan egyensúlyoz az egyedi pillanatok és az átfogó narráció között. A precíz kameramunka (Joerg Burger, Attila Boa) és a pontos vágás (Dieter Pichler) a nyugodt szemlélődés atmoszféráját teremti meg. A NAGY MÚZEUM az ideiglenességről és a mulandóságról is szól. Összekapcsolja a múzeum napi ügyvitelének praktikumát a múlttal, a Habsburg Monarchia idejébe nyúló tradíciókkal és a műtárgyak időtlenségével.

Rendező: Johannes Holzhausen

operatőr: Joerg Burger, Attila Boa
producer: Johannes Holzhausen
vágó: Dieter Pichler

»Márc. 28. – Csütörtök«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Elbűvölve
2024.03.28 19:00 - 21:00
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató