< VISSZA

FILM/ZENE: Sodrásban


magyar játékfilm, 90 perc, 1964

Időpontok:

Rendező: Gaál István

zeneszerző: Szőllősy András
operatőr: Sára Sándor
szereplők: Csikos Sándor, Kozák András, Moór Marianna, Drahota Andrea, Harkányi János

Egy Tisza-parti faluban együtt tölti nyári szünidejét hat fiú és két lány. Az összeszokott társaság fürödni megy. Vidáman töltik a napot, sütkéreznek a parti homokon, lubickolnak, virtuskodnak a hűs hullámokban és eközben éri őket életük első tragédiája: egyik társuk a vízbe fullad. Ettől kezdve a társaság eddig jellegtelen tagjai egyenként egyéniséggé formálódnak. Mindegyikük számvetést készít: megvizsgálja a környező világgal, a halott baráttal és a többiekkel való kapcsolatát, mindegyikükben felmerül az egymás iránti felelősség problémája...” (filmtett)

„A magyar új hullám nyitófilmje a hatvanas évek fiatal értelmiségéről, akik nemcsak a Tiszában eltűnt társukat, de a helyüket is keresik a változó világban.” (Soós Tamás – NFI – Filmarchívum)

A film zeneszerzője, Szőllősy András (1921-2007) Gaál István állandó alkotótársa volt. Közös filmjeikről, filmzenéről alkotott elképzeléseikről 1981-ben a Filmvilág olvasóinak meséltek:

Gaál: Életemet meghatározza a zene. Napi kenyerem, állandó igényem, hogy zenét hallgassak. Ha például vágom egyik filmemet, s a kemény munkában elfáradva szükségem van egy kis lazításra, nos, akkor, ha úgy tetszik, végiglazítom magamat vízszintesen a padlón, és meghallgatok valamit Bachtól vagy Vivalditól, s a zene valósággal átmossa az embert, felfrissíti; óriási szellemi és érzelmi injekciót ad, ami tovább élteti az embert. A zene tehát számomra nélkülözhetetlen, s a film absztrakt világában a megoldások soránál mindig számítok a zenére. De nemcsak azt tekintem én zenének, amit Szőllősy András számomra komponál, amit muzsikusai előadnak. Egy-egy jelenet fölvázolásánál igyekszem magukat a naturális zörejeket is úgy összeválogatni, hogy azok a zenével valami együttes, szervezett folyamatot képezzenek. Erről mindig tájékoztatom Szőllősyt, akinek egyébként már a film legelső irodalmi vázlatát is megmutatom.

Szőllősy: Gaál István filmjeiben már a forgatókönyvbe be van írva, hogy hol szólaljon meg a zene, s rendkívül pontosan szabja meg azt is, hogy milyen zenére van szüksége. Nekem legtöbbször szinte már csak az a dolgom, hogy lekottázzam azt, amit ő előír, s megmagyaráz. Gyakran nemcsak a zene által megteremtendő hangulatot, vagy mozgást határozza meg, hanem azt is, hogy milyen hangszerek szóljanak.”

A vetítés együttműködő partnere a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Díjak: Karlovy Vary fődíj (1964)
Magyar Filmkritikusok Díja a legjobb rendezésért és az operatőri díj

Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató