< VISSZA

A sándorgyuri


Magyar portréfilm és Sándor György előadóestje, 120 perc, 2018

Időpontok:

Rendező: Kocsis Tibor

Tréfamisszionárius? Viccvátesz? Mókanomádoló? Kabaréhittérítő? A hitetlenség korának nevettetője? Röhögtető prédikátor? Nemcsak! Is!

Május 10-én az ország HUMORALISTÁJA, Sándor György lesz az Uránia vendége. Az est első felében Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező új, A sándorgyuri című életműportréját tekinthetik meg a nézők a most 80 éves alkotóról, a Nemzet Művészéről. Az est második felében maga Sándor György lép a színpadra, és sziporkázó, egy órás műsorában legemlékezetesebb előadóestjeiből, írásaiból ad elő. Aki csak a „Burda-jelenetre” emlékezik művei közül, annak feltétlenül megéri eljönni az estre; aki nem ismeri művészetét, annak viszont kihagyhatatlan ez a két óra Sándor Györggyel, ahogy ő mondja: „még élőben". Az est házigazdája Kocsis Tibor filmrendező.

JEGYINFORMÁCIÓK
Belépő: 3500 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a jegy.hu-n valamint az Interticket jegyirodáiban. Tovább a jegytérképhez >>

A sándorgyuri című portréfilmről

A 80 éves Sándor Györgyről Kocsis Tibor – az Új Eldorádó, a Magyarok a Barcáért rendezője – készített izgalmas dokumentumfilmet, amely eddig ritkán látható fotókkal és archív filmrészletekkel mutatja be a Kossuth-díjas humoralista életét, életpályáját, munkásságát, felvillantva a legemlékezetesebb jeleneteit, utcai tréfáit. De nemcsak archív felvételeket láthatunk a filmben. A kamera több fellépésére is elkíséri a művészt. Így láthatjuk előadni  a Miskolci Nemzetiben hatszáz fő előtt és a Rózsavölgyi Szalon kamara színpadán. A szavak varázslójaként ma is ugyanúgy megnevetteti és elgondolkoztatja közönségét, mint ötven évvel ezelőtt. Magánéletébe is bepillantást nyerhetünk, ott lehetünk esküvőjén, ahol nem ő, hanem a pap nevette meg a közönséget. A filmben barátai, kollégái is megszólalnak, többek között hallhatjuk Eperjes Károly, Galla Miklós, Verebes István, Szinetár Miklós, Szörényi Levente, Bródy János, Jelenits István, Farkasházy Tivadar, Karinthy Márton és Pásztor Erzsi gondolatait. A filmet olyan emblematikus televíziós remekek teszik teljessé, mint a „Burda” a „Keresek egy embert” vagy a „teljesen el vagyok tévedve”.

A dokumentumfilm a Flóra Film International produkciójában készült, a Magyar Média Mecenatúra támogatásával.  A film hossza 50 perc, megtekintése 12 év alatt nem ajánlott.

Sándor György a filmről:
„A több mint két év alatt, amíg a film készült, szinte naponta az összeveszés határán túlig birkóztunk Kocsis Tibivel. Megérte! Mert dráma nélkül katarzis sem lehetséges. Ezért a filmért – is – érdemes még élnem! Köszönet!”

A rendező a filmről:
„Mikor megtudtam, hogy Sándor György harmadszor nézi meg a Magyarok a Barcáért című filmemet, odamentem hozzá az Uránia moziban. Meghatódva megölelt, és az mondta: Köszönöm. Visszaadtad nekem az ifjúkorom elvesztett futballbálványát, Kocsist. Majd hozzátette: ha film készül rólam, azt csak te rendezheted. Én erre elkezdtem a Lyukasóra című darabjából szó szerint idézni a Jó Jóskát, hiszen még a színészfelvételimre is sándorgyurit vittem. Két éve nekiláttunk a filmnek. Derűsen indult a munka, de később kiderült, a lehetetlenre vállalkoztam. Visszaadni sgy humorát, gondolatait, egyéniségét, élettörténetét 50 percben. Ráadásul megfelelni a tökéletességre törekvő „óramívesnek”. A 80. születésnapjára megszületett a film. És egy barátság. Ha azt kérdeznék még egyszer, nekilátnék-e, azt válaszolnám sgy-sen: „Talán egy másik égitesten, a világmindenségben… valamikor… valaha…, de nagyon ne reménykedjünk.”

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató