< VISSZA

Hazatérés: Egy szabadságharcos története


magyar dokumentumfilm, 88 perc, 2006
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Pigniczky Réka

Operatőr: Kiss Gergő

A Hazatérés című dokumentumesszé egy múltbeli történet szálait bogozza ki. Bemutatja azt az utat, amelyet egy amerikai-magyar testvérpár tesz meg, hogy fényt derítsen az eseményekre, amelyek az '56-os forradalom alatt és után megváltoztatták édesapjuk életét. A történet úgy indul, hogy a két testvér Magyarországra szállítja édesapja hamvait, akinek utolsó kérése volt, hogy szülőföldjén temessék el, ahova 1956-os menekülése után sosem tért vissza. Ez az utazás azonban váratlan irányt vesz, amikor a lányok rájönnek, hogy nincsenek tisztában azzal pontosan mit tett édesapjuk a forradalom alatt. Az ő 56-os története valahol a legenda és az anekdóta között lebeg - nincs leírva sehol. Talán nem is történt meg. 

„Az 1956-ról készült filmek sorában ritka alkotásként egy személyes nyomozás adja a film keretét: Pigniczky Réka és Eszti édesapjuk halála után szembesültek azzal, milyen keveset tudnak róla. ’A temetés számos új kérdést vetett fel bennünk édesapánk életéről, amelyeket hihetetlen módon eddig még sosem tettünk fel. Mi történt tulajdonképpen a forradalom alatt, amitől élete végéig nem tudott hazajönni Magyarországra? Mit csinált ő valójában a forradalom alatt?’ – hangzik el a filmben. A két nővér, Réka és Eszti ötven év elteltével édesapjuk ’56-os történetei nyomába erednek.
’Emlékszem, amikor gyerekek voltunk, édesapám sokszor mesélt az oroszok elleni harcról. Izgalmas anekdotákat: hogyan készítették a Molotov-koktélokat, és miként várták lesből a szovjet tankokat.’ Hol harcolt ’56 őszén, és kikkel? Valóban harcolt-e? Mi igaz a családi legendákból? Kétévnyi kitartó és kíméletlen kutatás története – két lány útja az ő ’56-ukig.
Pigniczky László, azaz „Pige” 1957 februárjában a jugoszláv határon keresztül hagyta el Magyarországot, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ahol aktívan részt vett az emigráns magyar közösség életében - sohasem tért vissza Magyarországra. Pigniczky Réka és nővére, Eszti közel két évet töltött el a nyomozással. Beszélgettek történész szakértőkkel és szemtanúkkal, levéltári anyagok sokaságát böngészték át, és felkutatták a Magyarországon élő rokonságot. A nyomozás során a két lány nem várt információkra bukkant. Miért volt édesapjuk október 30-ig börtönben? Hogy szabadult ki?”

(Részlet Dömötör Ági írásából, http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/pigniczky-reka-hazateres-beszamolo-szemle-38.html )

 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Exhibition 2022 banner férfiakkal

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató