Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estje

2021. december 29. 19:30 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 1, no. 2, no. 3
Franz Schubert: Asz-dúr variációk egy eredeti témára D.813
- szünet -
Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 4, no. 5, no. 6
Franz Schubert: Lebensstürme D.947

Ma már nehéz elképzelnünk egy olyan világot, amelyben semmilyen mesterséges zenelejátszó eszköz nem létezik; ahol a zenehallgatás egyetlen módja az, ha mi magunk vagy a minket éppen körülvevők játszanak valóságos hangszereken. Pedig nem is olyan borzasztó régen, a XIX. század Európájában számos nagyzenekari mű, például Beethoven szimfóniái csak úgy tudtak széles körben ismertté és népszerűvé válni, hogy baráti társaságok, polgári családok előadták őket vonósnégyes- vagy négykezes zongora-átiratban. A négykezes hálás műfaj: 20 ujj lényegesen könnyebben tud széles regisztereket átölelő telt hangzást elérni, mint feleannyi, így rövid úton népszerűvé vált ez a fajta ,,munkamegosztás". Minden valószínűség szerint Schubert is nap mint nap találkozott ilyen átiratokkal. Talán ez vagy csak az együttjáték öröme - hiszen amellett, hogy kiválóan énekelt és hegedült, zongorázott is - inspirálta arra, hogy sorra ontsa magából az eredeti négykezes kompozíciókat, melyeknek ismertsége - egy-két kivételtől eltekintve - még ma is messze elmarad e művek színvonalától.

1818 és 1824 nyarát Schubert Zselízen töltötte, Esterházy János gróf meghívásának eleget téve, hogy Mária és Karolina grófkisasszonyokat tanítsa zenére. A kulturálisan pezsgő felvidéki birtokon különösen jól érezte magát a zeneszerző, és számos négykezes darabot komponált tanítványai számára, köztük olyan híres opusokat, mint az f-moll fantázia, vagy a Divertissement à la hongroise. Az est fellépői, Palojtay János és Szőcs Kristóf elsősorban a második zselízi nyár során született, kevésbé ismert, azonban nem kevésbé kiváló művekből adnak elő, de elhangzik a zeneszerző életének utolsó évében keletkezett, méltán népszerű Lebensstürme is.

A két zongoraművész számos szempontból hasonló zenei háttérrel rendelkezik, mindkettőjük számára meghatározóak voltak mesterük, Kemenes András órái a Zeneakadémián, aki - akárcsak Schubert - gyakran választotta tanítása eszközéül a tanítványaival való négykezesezést. A művészek rajongása a schuberti világ iránt az akadémiai évek után is megmaradt, ezen a lelkesedésen szeretnének osztozni közönségükkel a december 29-i, ünnepi koncerten.

Jegyár:
Normál jegyár 2.000 Ft 

 A borítóképen látható fotót Kis Kata Linda készítette.

Tovább a Zenei példaképek sorozat további programjához>>>

A Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Emberi erőforrások Minisztériuma      Emberi Erőforrások Támogatáskezelő 

  

Rendező:

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató