Ébredj - Jogananda élete

2022. május 21. 16:00 - 18:00

Helyszín: Díszterem

Ez a letisztult dokumentumfilm szórakoztató és lenyűgőző, valódi felvételekkel vezeti keresztül nézőit egy szent életén attól a pillanattól kezdve, hogy az anyaméhben megtapasztalja életének első benyomásait egészen addig a momentumig, amikor 1952-ben a los angeles-i Biltmore Hotel-ben a közönség előtt egy verset idézve elhagyta testét. E két életeseménye között ez a szent megváltoztatta a nyugati világot.”  (A Maui Filmfesztivál weboldaláról)

Az Ébredj - Jogananda élete nem egy szokványos életrajz arról a hindu swamiról, aki az 1920-as években a jógát és a meditációt nyugatra hozta. Paramahansa Yogananda spirituális klasszikus műve, az Egy jógi önéletrajza több millió példányban kelt el világszerte. Ideális olvasmány a keresőknek, a filozófusoknak és a jóga kedvelőinek egyaránt. (Érdekesség, hogy ez volt az egyetlen könyv Steve Jobs iPadjén.) Azáltal, hogy Yogananda emberközelivé tette tanításait a megvilágosodásról és megosztotta másokkal saját útjának küzdelmeit, érthetővé váltak az ősi védikus tanok a modern közönség számára. Ennek köszönhetően számos követője lett és milliókat ösztönöz, akik ma jógáznak.

A világ 30 országának részvételével három évig forgatott dokumentumfilm a modern és az ősi, a keleti és a nyugati jóga világát vizsgálja. Felfedi, hogy miért fordítják manapság emberek milliói befelé a figyelmüket, áttörve az anyagi világ korlátjait a önmegvalósítás keresése során.

Yogananda 1952-ben halt meg. Az életéből származó levéltári anyagok képezik az elbeszélés alapját, de a film kiszélesíti a megszokott önéletrajzok dimenzióit. A felvétel közérthető interjúkat, metaforikus képeket és szórakoztató elemeket is tartalmaz. Elkalauzol minket az indiai szent zarándoklatoktól a Harvard Hittudományi Egyetem legmodernebb fizika laborjaiba. A Pennsylvaniai Egyetem Tudományos és Spirituális Központjától a kaliforniai Chopra Központig Carlsbad-be. Azzal, hogy bemutatja a lélek utazását, amiként az előrehalad az elnyomó emberi egón és a megtévesztő anyagi világon keresztül, a film gyakorlati betekintést ad a láthatatlan világokba. Az Ébredés nem más, mint az emberiség története: egyetemes küzdelme minden emberi lénynek, hogy megszabaduljon a szenvedéstől és tartós boldogságra leljen.

Jegyár: 2000 Ft

Rendező: Paola di Florio & Lisa Leeman

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató