< VISSZA

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta


magyar természetfilm, 60 perc, 2013
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Mosonyi Szabolcs

Narrátor: Szersény Gyula

Mosonyi Szabolcs, a Vad Magyarország operatőre ezúttal saját filmet rendezett, amiben Európa legnagyobb szárazföldi deltáját mutatja be - mesterien.

A film helyszíne az Európában egyedülálló szárazföldi delta, az egykori csodavilág, ami az utóbbi húsz évben - a Duna elterelése óta - rengeteget változott. Az élővilág mindennapi küzdelme a változásokkal, az emberi erőfeszítések, amelyek fennmaradásukért folynak....

Magyarország nyugati kapujánál járunk. A tájat a fejlett gazdaság képviselői uralják: autópályák, nagyvárosok, ipari parkok, szélerőművek, és az éppen húsz éve üzembe helyezett vízerőmű. Valami azonban megbújik közöttük. Egy hatalmas hordalékkúp apró, szigetszerű falvakkal, erdőkkel, vizenyős rétekkel és nádasokkal, amelyeket számtalan kisebb-nagyobb vízfolyás, folyóág övez. Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? A történet tavasszal kezdődik. A díszlet az ártér: a hömpölygő folyó, a szelíd folyóágak, az apró szigetek, a zátonyok, a nádas, a sűrű, szederrel, vadszőlővel, csalánnal benőtt ártéri erdő. Itt minden a vízhez kötődik. Szállít, táplál, lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek; a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek; a nedves, sásos rétet apró emlősök lakják; a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak; a holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be; a nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő. A két főszereplő az európai hód és a nagy kormorán. A hódcsalád az egykori bányagödröt lakja, míg a nyárfák tetején telepesen költő kormorán az áramló vizet kedveli. Miközben az egyik alszik, a másik aktívan mozog. Mozgásukat követve nappal és éjszaka is bejárjuk a tájat. A film cselekményét "átszövi" az ember. Megjelenése az épített környezet ellenpontozása. A múlt összefonódik a jelennel. Aranyat mos, táplival halászik, biciklizik, kenutúrázik. Tevékenységét áthatja a harmónia, amit a természetben él meg. Húsz évvel ezelőtt ezt a vízi világot ökológiai katasztrófa érte. A Szigetközbe jutó víz töredéke a korábbinak, az áradások elmaradnak, az ártéri erdő, a nádas a kiszáradással küzd, a legendás halbőség már a múlté. A folyóágak szabdalta táj azonban még őrzi a hajdani páratlan élővilág jelentős részét. Hogy meddig? Minden a vízen múlik.

Bemutató dátuma: 2014.04.17.

Kritikák

A Vad Magyarország operatőre ezúttal saját filmet rendezett, amiben Európa legnagyobb szárazföldi deltáját mutatja be. Mesterien. Tovább a popcorn.blogin.hu kritikájához...


A hódkölykök nyüszögésénél nincs meghatóbb (Index.hu)

A Vad Magyarország elmúlt évek legsikeresebb magyar természetfilmje volt, a jegypénztárak előtt komplett osztályok, nagycsaládos szülők, és egymás kezét remegve szorongató idős házaspárok tolongtak, hogy bejussanak rá, és ráadásul a kritikusok is odáig voltak érte.

A Vad Magyarország társrendezője és egyik operatőre, Mosonyi Szabolcs most elkészítette a Vad Szigetköz - A szárazföldi delta című természetfilmet, aminek láttán máris hasonló tömegigényeket vizionálunk, ugyanis ebben a moziban minden megvan, amit egy természetfilmtől elvárhat az ember: szerelmi drámák és akciófilmbe illő jelenetek, megöntözve töménytelen cukisággal.
Tovább az Index teljes cikkéhez...

»Jan. 27. – Szerda«

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

 Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Események
Ebben a kategóriában nincs jövőbeli esemény
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató