Audiovizuális Örökség Világnapja

A tanú és a Hannibál tanár úr október 27-én az Uránia műsorán

27 october 2018 14:00 - 17:44

Location: Díszterem

Az Audiovizuális Örökség Világnapja az UNESCO és az Audiovizuális Archívumok Egyesületének Koordinációs Tanácsa (CCAAA) kezdeményezésére jött létre 2007-ben. Célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az audiovizuális örökség sérülékenységére és megőrzésének fontosságára.

Az audiovizuális tartalmak megőrzésével foglalkozó archívumok és szervezetek minden év október 27-én akciókkal és különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet a munkájukra. A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum ez alkalomból két teljeskörűen restaurált magyar klasszikus filmet, A tanút és a Hannibál tanár urat mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Mindkettő kapcsolódik 1956-hoz. A tanú a forradalomhoz vezető idők, az ötvenes évek szatirikus meséje, a Hannibál tanár úr pedig mind tematikailag, mind a bemutató időpontját tekintve összeforrott a forradalom napjaival. A forgatás 1956 nyarán, Rákosi Mátyás lemondása idején zajlott, és 1956. október 18-án tartották a bemutatóját, kísérőfilmje pedig a Rajk László és társai újratemetése volt. A két film teljes körű digitális restaurálása 2017-ben, illetve 2018-ban zajlott a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum hosszútávú filmfelújítási programjának keretében a Filmlaborban. A Hannibál tanár úr nemrég nagy sikerrel szerepelt a lyoni Lumière Fesztiválon. A tanú november folyamán országosan visszatér a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Program:

14:00 - Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (1956)

Mi történik egy embertelen korban a kisemberrel, ha megpróbál hű maradni elveihez? Nyúl Béla, a négy gyerekes latintanár élete hirtelen megváltozik, amint egy évkönyvbe tanulmányt ír Hannibál halálának körülményeiről. Úttörő felfedezése szerint Hannibál nem öngyilkos lett, hanem halálát egy hirtelen kitört forradalom okozta. A tudományos igazát megvédeni akaró latintanárt megfélemlíti, felhasználja, behódolásra kényszeríti és végül elsöpri az Ébredő Magyarság prefasiszta mozgalma. A rendező főhősének sorsát Móra Ferenc forrásművéhez, a Hannibál feltámasztásához képest a harmincas évekbe helyezte.

16:00 - Bacsó Péter: A tanú (1969)

Az ötvenes évek legvadabb személyi kultuszát figurázza ki Bacsó Péter tíz évre betiltott, valós történelmi figurák ihlette szatírája, amely már a dobozban tartva is kultuszfilm lett, mondatai szállóigékké váltak az évtizedek folyamán.


Jegyek:

1500 Ft – Díszterem földszint, erkély
1600 Ft – Dísztermi páholyok

Kedvezmények (diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és 6 éven aluli gyermekeknek):
1100 Ft


Related shows

Audiovizuális Örökség Napja: Hannibál tanár úr

(12)
Fábri Zoltán remekműve október 27-én. 14:00-tól.

Audiovizuális Örökség Napja: A tanú

(12)
Bacsó Péter kultfilmje október 27-én, az Audioviuális Örökség Napján.
»Oct. 24. – Sunday«

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

Az ember Földje(?)

Uránia Aranykönyv

MMA

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy