SZÍNHÁZ TELE VÍZIÓVAL - SHAKESPEARE: HAMLET

Az európai hírű Vlad Mugur 2001-es utolsó rendezése, Kolozsvárról

2021. április 21. 19:00 - 21:20

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

A nálunk is jól ismert, nemzetközi hírű Vlad Mugur (1927-2001) utolsó rendezése Shakespeare halálának 405. évfordulója alkalmából.    

JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyár: 2000 Ft

 A Kolozsvári Nemzeti Színház 20 éve bemutatott előadásának 2004-es felvétele a Craiovai Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon - román nyelven, magyar felirattal.

Magyar szöveg: Darvay Nagy Adrienne 

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a TVR Nemzeti Tévészínház közös tévészínházi filmsorozatának második előadása

Rendezte: Vlad Mugur

A címszerepben: Sorin Leoveanu

További szerepekben: Bogdán Zsolt (Claudius),  Elena Ivanca (Gertrude), Luiza Cocora (Ophelia) Anton Tauf (Polonius), Emanuel Petran (Horatio), Radu Bânzaru (Laertes), Stelian Rosian (Rosencrantz), Dan Chiorean (Guildenstern), Petre Băcioiu (Osric), Melania Ursu (Színészkirály), Miriam Cuibus (Színészkirálynő), Liviu Matei (Szellem), és mások.

Díszlet: Helmut Stürmer    
Jelmez: Lia Mantoc   
Tévészínházi rendező: Silviu Jicman

A jól ismert történet ezúttal nem csupán hamletománoknak vagy Shakespeare-rajongóknak ajánlható jó szívvel, de paranormálisoknak, thriller-fanoknak és a gót szubkultúra kedvelőinek is. Az építkezésen játszódó előadásban, amelyben a dán királyfi időnként úgy hat, mint egy punk graffiti, a szellem zombiként jelenik meg fia előtt, hogy sajátos módon figyelmeztesse a gyilkos nagybácsi tettére. A budapesti Művész-Thália Színházban többször rendező, nálunk is jól ismert Vlad Mugur ugyanis pimaszul posztmodern morbiditással vágott a Halál képébe, mielőtt az végleg legyűrte volna. Az elő-bemutatóra a Mester 74. születésnapján, 2001. június 22-én került sor, és napra pontosan egy hónappal később a román színházművész elhunyt müncheni otthonában.

Vlad Mugur fél évszázaddal korábban, Harag Györggyel együtt látta a Hamletet Moszkvában, Peter Brook rendezésében, az angol Shakespeare-színház vendégjátékán. Hazatérve mindkét fiatal romániai rendező színre vitte saját társulatával a maga romantikus Hamletjét: Mugur Craiován, a nála két évvel idősebb Harag pedig Szatmáron. Az utóbbi, 1959-es előadás címszereplője egyébként az a Kossuth-díjas Csiky András volt, aki az 1987-es kolozsvári magyar Hamlet-előadásban Horatiót játszotta. Mégpedig - a Szervétként megismert - Héjja Sándor címszereplése mellett, akinek Magyarországra való áttelepülése előtt ez volt az utolsó bemutatója Romániában. (Le is tiltották.)

1971-ben Vlad Mugur teljesen más felfogásban, újra nekifogott a Dán királyfi tragédiájának, az általa vezetett Kolozsvári Nemzeti Színházban. De jött a kínai „kulturális forradalom” román változata… Mugur összes nemzetközi sikerű előadását betiltották, és leállították a Hamlet próbáit is. Így a rendező nem tehetett mást: párjával, Stief Magda magyar színésznővel együtt disszidált. Harminc év kellett ahhoz, hogy – egyik legkedvesebb színészével a címszerepben – végre bevégezhesse azt, amit hajdan elképzelt. A jövőbeni tervek megvalósítását azonban visszavonhatatlanul leállította a kíméletlen vég. Vlad Mugur a hatalmas sikerű hivatalos őszi premiert sem érhette meg. Silviu Jicman avatott tévészínházi rendezése nyomán viszont most is velünk lehet a nem-ismert tartományból.

Darvay Nagy Adrienne

A sorozat teljes programja itt érhető el>>

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

 


Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató