FILM/ZENE: Táncos a sötétben

2024. április 17. 19:00 - 21:30

Helyszín: Díszterem

Lars von Trier rendhagyó musicalje Björk Oscar-díjas zenéjével és Cannes-ban díjazott főszereplésével közel negyedszázada hódította meg a világ nagy fesztiváljait és rajzolta újra a zenés műfaj határait. Az izlandi énekesnő által megformált fiatal Selma a hatvanas években Kelet-Európából emigrál Amerikába. A musicalekért rajongó, tiszta lelkű nő egy gyárban robotol. Próbálja előteremteni a pénzt, amely egy műtét révén megmentheti fiát attól az örökletes szembetegségtől, amelynek következtében ő titkon lassacskán elveszíti a látását. „Az idő lerövidül, és a homályban tapogatódzva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját.”

„Nehogy azt higgyük, hogy hagyományos musicallel állunk szemben, hiszen Lars von Trier abban a pillanatban, mikor ezt a műfajt kipróbálta, meg is szüntette azáltal, hogy megingatta alappilléreit, szétfeszítette legfontosabb kereteit. Mi történik valójában? Akárcsak a régi hollywoodi musicalekben, itt is időnként táncra és dalra fakadnak a szereplők, de ezúttal ezek a jelenetek egytől-egyig az álom, a képzelet birodalmába tartoznak. Selma, az Amerikába kivándorolt cseh nő, aki genetikai betegsége folytán nemsokára teljesen megvakul, időnként zenét hall, és ahhoz hozzáképzeli a szükséges koreográfiát. Eddig akár még klasszikus musicalre is gyanakodhatnánk, de mindent megváltoztat az, hogy mindez Björk zenéjére zajlik. Ez a különleges, egyszerre távoli, hideg és érzékeny zene merőben eltér a hollywoodi táncok fülbemászó dallamaitól.” (Gyenge Zsolt, Filmtett)

A film ugyanakkor tisztelgés a musical műfajának nagyjai előtt is, kezdve a Busby Berkley revüfilmektől A muzsika hangján át a Cherbourgi esernyőkig - utóbbit Catherine Deneuve személye közvetlenül is megidézi.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Lars von Trier

Zene: Björk
Szereplők: Björk, Catherine Deneuve, Joel Grey, David Morse, Peter Stormare, Jean-Marc Barr

»Ápr. 27. – Szombat«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató