Nemzetek zenéje

Kamarakoncert sorozat a Sinfonietta Pannonica Ensemble és sztárvendégei előadásában

2018. december 13. - 2019. április 18.

Helyszín: Díszterem

A Sinfonietta Pannonica Ensemble évek  óta visszatérő vendége az Urániának. A 2016/17-es évadban Mozart és Beethoven kamarazenéjét, a 2017/18-as évadban Brahms műveit hozták el a filmpalota dísztermébe. Idei, december közepén induló koncertsorozatukban egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából adnak ízelítőt, a romantika és a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásait, a hangszerjáték csúcsát jelentő műveket vonultatva fel.

A 2010-ben alapított Sinfonietta Pannonica különleges zenei műhely, melyet a magyar zenei kultúra nemes tradícióinak folytatása, a nagy elődök értékteremtő példájának a tisztelete mellett a folyamatos megújulás jellemez. Az együttes Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak szólistáiból, valamint Magyarország fiatal muzsikusainak legjavából alakult. Alapítója és művészeti vezetője Szabó Péter, a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt Ferenc-díjas szólócsellistája, akinek állandó partnere a színpadon Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Mivel a Nemzetek zenéje sorozat négy koncertjén zongorás kamaraművek hangzanak el, a vonósokhoz az első koncerten Narihito Mukeda Magyarországon élő japán zongoraművész, további három alkalommal pedig Lajkó István Junior Prima-díjas zongoraművész csatlakozik, aki tavaly már több hangversenyen játszott az együttessel.


A koncertsorozat médiatámogatói a BARTÓK RÁDIÓ és a FIDELIO
A program a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.


Bartók Rádió      
Fidelio


Koncertek a sorozatban:

Lengyel est - Chopin és Wieniawski műveiből
2018. december 13. csütörtök 19.30

F. Chopin: Bevezetés és polonéz („Polonaise brillante”) gordonkára és zongorára, op. 3
F. Chopin: f-moll Mazurka Op.7. No.3 - zongorára
F. Chopin: B-dúr Mazurka Op.17. No. 1- zongorára
F. Chopin: Asz-dúr Polonéz Op.53. No.6- zongorára
H. Wieniawski: D-dúr Polonéz Op.4- hegedűre és zongorára
F. Chopin: g-moll trió zongorára, hegedűre és gordonkára, op. 8

Oláh Vilmos hegedű
Szabó Péter gordonka
Narihito Mukeda zongora

Spanyol-argentin est - Sarasate, Albéniz, De Falla, Granados, Piazzolla műveiből
2019. január 16. szerda 19.30

I. Albéniz: Iberia - I. kötet- zongorára
M. De Falla: Suite Populaire Espagnol - gordonkára és zongorára
P. Sarasate: Bevezetés és Tarantella- hegedűre és zongorára
A. Piazzolla: Grand Tango - gordonkára és zongorára
E. Granados: C-dúr Zongorás Trió Op.50

Oláh Vilmos hegedű
Szabó Péter gordonka
Lajkó István zongora

Francia est - Fauré, Debussy és Ravel műveiből
2019. február 21. csütörtök 19.30

C. Debussy: G-dúr zongoratrió, L.5
G. Fauré: c moll zongorás kvartett, Op.15. No.1
M. Ravel: a-moll zongoratrió, op. 67

Oláh Vilmos hegedű
Máté Győző brácsa
Szabó Péter gordonka
Lajkó István zongora

Magyar est - Liszt, Dohnányi és Bartók műveiből
2019. március 14., csütörtök 19.30

Dohnányi Ernő: Ruralia Hungarica gordonkára és zongorára
Bartók Béla: I. rapszódia hegedűre és zongorára
Bartók Béla: Duók hegedűre és gordonkára
Liszt Ferenc: Tristia-Obermann völgye – zongoratrió,
Orfeusz – zongoratrió
9. magyar rapszódia, Pesti karnevál - zongoratrió

Oláh Vilmos hegedű
Szabó Péter gordonka
Lajkó István zongora

Orosz est - Arenszkij és Csajkovszkij műveiből
2019. április 18. csütörtök 19.30

A. Arenszkij: a-moll 2. vonósnégyes, op. 35
P. Csajkovszkij: d-moll vonós szextett („Firenzei emlék”), Op. 70

Oláh Vilmos hegedű
Jász Pál hegedű
Máté Győző brácsa
Sipos Gábor brácsa
Liptai Gabriella gordonka
Szabó Péter gordonka

 

JEGYINFORMÁCIÓK
Jegyár: 2000 Ft
Diák/nyugdíjas/pedagógus kedvezmény: 1500 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztáraiban és online az Interticket hálózatán.

A fellépő művészekről

Narihito Mukeda zongoraművész

Tokyoban született 1987-ben. Zeneakadémiai tanulmányait Budapesten, Dráfi Kálmán növendékeként végezte. Szólista diplomáját (BA, MA) 2012-ben szerezte, azóta Budapesten él. Számos nemzetközi verseny díjazottja Európa-szerte és Japánban. Rendszeresen fellép Magyarországon, szólóhangversenyei mellett a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekarával, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közreműködött szólistaként. Olyan művészekkel lépett fel, mint Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Varga Gábor, Oláh Vilmos és Tarkövi Gábor. Művészi hitvallásaként Robert Schumannt idézi: „Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása.”

Lajkó István zongoraművész

2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést. A Budapesti Fesztiválzenekar kamarazenei sorozatának rendszeres fellépője. 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki Magyar Zeneművészet kategóriában. 2014-ben ősbemutatóként adta elő Liszt Faust-szimfóniáját Carl Tausig szólózongora-átiratában, lemezre is játszotta, s ez a felvétel kapta 2018-ban a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemez-Nagydíjat. Nemrég Torsten Herrmann zongorára és zenekarra írott Levitron című zongoraversenyét mutatta be Németországban. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa, valamint a kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola zongora főtárgy-tanára.

Oláh Vilmos hegedűművész

A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának koncertmestere. Olyan híres művészek kurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor és Fenyves Loránd. Együtt játszott Yo-Yo Maval, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal; a híres karmesterek közül Jeffrey Tattel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumuraval, Uri Mayerral és Adrien Shunshinenal. Számos nemzetközi verseny győztese, helyezettje. Az Eric Funk amerikai zeneszerzővel végzett közös munkájukat megörökítő The Violin Alone című dokumentumfilm, amely egy kortárs zenedarab születéséről és virtuóz előadásáról szól, 2018-ban 6 Emmy-díjat nyert. Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként idén átvehette a Liszt Ferenc-díjat is.

Sipos Gábor hegedű- és brácsaművész

1967-ben született, Budapesten. 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke: hegedűt Natasa Csernogolovkiánál, kamarazenét Devich Sándornál, Mihály Andrásnál, Kurtág Györgynél és Rados Ferencnél tanult. Részt vett Pauk György, Fenyves Lóránt, Wolf Endre és Varga Tibor mesterkurzusain. 1989 és 1995 között, majd 2005-től a Budapesti Fesztiválzenekar tagja. Alapító tagja az Auer Vonósnégyesnek. Az Auer vonósnégyes 2000-ben Liszt-díjat, 2004-ben Artisjus díjat kapott. 2006 óta az Eckhardt-vonósnégyes tagja. 2017-ben Végh Sándor díjat nyert John Corigliano A vörös hegedű című hegedűversenyének előadásáért.

Máté Győző brácsaművész

1963-ban született Szentkeresztbányán (Vlahita, Románia). Tanulmányait a bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián végezte Valeriu Pituiac és Stefan Gheorghiu vezetésével, majd többek között Ruggiero Ricci mesterkurzusán képezte magát tovább. Számos jelentős versenyen szerepelt sikerrel. 1990-től Magyarországon él. 1990-től 1992-ig a Szegedi Szimfonikus Zenekar brácsaszólamának tagja. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóbrácsása, itt munkája elismeréseként 2002-ben az „Év zenészének” megítélt Dohnányi Ernő-díjjal tüntették ki. Közben a Concentus Hungaricus Kamarazenekar szólóbrácsásaként és a Danubius vonósnégyes brácsásaként is működik. Rendszeresen dolgozik külföldi zenekarok meghívott muzsikusaként. Szólóestjein, rádiófelvételein a brácsairodalom legfontosabb darabjait szólaltatta meg.

Sovány Rita gordonkaművész

Tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: 11 és 16 évesen két országos gordonkaverseny első helyezettje volt. Felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Perényi Miklós tanítványaként folytatta. Diplomájának megszerzése óta a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, rendszeres résztvevője a zenekar kamarazenei sorozatainak is.

Jász Pál hegedűművész

1972-ben született Budapesten, művész családba, édesapja koncertmester és hegedűtanár. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen után, 1991-től 1996-ig az Erkel Ferenc Kamarazenekar, 1994 és 1996 között pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja volt. 1995-től 2000-ig a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeként tevékenykedett, és ezalatt az idő alatt a Grassalkovich Vonósnégyes 1. hegedűse is volt. 2000-től 2007-ig a Kuala Lumpur-i Malaysian Philharmonic Orchestrában játszott, majd 2008-tól a Concerto Budapest hegedű szólamvezetője és kamara produkcióik közreműködője lett. 2011 és 2013 között állandó közreműködője volt a bolognai Orchestra Mozart koncertjeinek Claudio Abbado vezetésével. 2012-től közreműködője az Orchester Wiener Akademie produkcióinak. 2007 óta ismét rendszeresen fellép a Budapesti Fesztiválzenekarban és az általuk megrendezett kamarazenei koncerteken.

Szabó Péter gordonkaművész

A világhírű magyar gordonkaművészek egyike, 1963-ban született Marosvásárhelyen, muzsikus családban. Édesapja Szabó Csaba, zeneszerző. Felsőfokú zenei tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémián végezte, ahol 1985-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a Markneukircheni Nemzetközi Verseny - díjazottja, és Genfben a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. 13 éves korában adta első szóló koncertjét, majd 1989 és 1993 között az Országos Filharmónia szólistája volt, azóta is rendszeresen ad szóló koncerteket. Több zenekar szólócsellistája volt: Camerata Salzburg, World Orchestra for Peace - amelyet Solti György alapított, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája. 2011-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

A koncert támogatója:
Nemzeti Kulturális Alap

A koncertsorozat médiatámogatói a BARTÓK RÁDIÓ és a FIDELIO

Bartók Rádió      
FidelioKapcsolódó műsorok

Nemzetek zenéje - Lengyel est

Sinfonietta Pannonica Enseble // 2018. december 13.

Nemzetek zenéje - Spanyol-argentin est

A hangversenysorozat második koncertje 2019. január 16-án

Nemzetek zenéje - Francia est

A hangversenysorozat harmadik koncertje 2019. február 21-én

Nemzetek zenéje - Magyar est

A hangversenysorozat negyedik koncertje 2019. március 14-én

Nemzetek zenéje - Orosz est

A hangversenysorozat ötödik koncertje 2019. április 18-án

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató